Staatssecretaris Wiersma onder indruk hulp tijdens en na coronacrisis

DORDRECHT – De nieuwe staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Dennis Wiersma bracht gisteren een werkbezoek aan de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD). Hier sprak hij met inwoners en ondernemers uit de Drechtsteden over de coronasteun die zij kregen en hoe omscholing leidde naar een leuke nieuwe baan. Ook werd de problematiek vanuit de Participatiewet besproken.

Peter Heijkoop, portefeuillehouder sociaal domein Drechtsteden: “Het is een compliment aan onze sociale dienst-medewerkers dat in coronatijd voor de derde keer een staatssecretaris op werkbezoek komt. Er wordt hard en met deskundigheid gewerkt en het ministerie legt hier graag haar oor te luister om te leren van de ervaringen in de praktijk.”

Staatssteun stopt, hulp blijft

De financiële coronasteun voor ondernemers vanuit de overheid stopt per 1 oktober, maar de hulp stopt niet. Zij kunnen in de toekomst blijven rekenen op ondersteuning van de sociale dienst. We blijven lokaal ondersteunen op weg naar een nieuw perspectief. Zo is er een speciaal ingericht Ondernemersloket Drechtsteden dat ondernemers begeleidt bij financiële problemen en het toekomstbestendig maken van ondernemingen.

 Van werkloos naar taxichauffeur

Naast de extra regelingen tijdens coronatijd, ondersteunt en helpt de sociale dienst zo goed bij het ontwikkelen van inwoners naar werk. Zo sprak staatssecretaris Wiersma ook met Sandra en Annette over hun traject via PERSPCT. Daarin zijn zij klaargestoomd voor hun nieuwe baan als chauffeurs van de Wijkhopper.

Meer mensen aan het werk helpen

Om inwoners van de Drechtsteden een zelfstandig en volwaardig bestaan te bieden is meer nodig. Peter Heijkoop is positief over het werkbezoek van de staatssecretaris, maar geeft hem graag nog een boodschap mee: “Veel mensen kunnen we perspectief bieden, maar er staan ook nog teveel mensen aan de kant. De Participatiewet werkt onvoldoende en zorgt voor veel onzekerheid bij mensen. Zo leidt werken vanuit een uitkering regelmatig tot financiële zorgen in een gezin, omdat (flex)werk vaak leidt tot wisselende inkomens en terugbetalingen. Dat moet echt anders. Het is belangrijk dat het kabinet en de Tweede Kamer daarmee aan de slag gaan. Wat ons betreft liever vandaag dan morgen.”

Foto: op de rug rechts David van Maanen (directeur Sociale Dienst Drechtsteden), links van hem Dennis Wiersma, links van Dennis Wiersma > Peter Heijkoop. Links van Peter Heijkoop > Annette de Jong en daarnaast Sandra Kolmus).

(Daphne Krijgsman (DK Photography)