Documentaire en paneldiscussie over PFAS

REGIO – De acties tegen de uitstoot van PFAS door Chemours Dordrecht gaan door. Op vrijdagavond 22 maart, WereldWaterdag, organiseert de stichting Stop PFAS Stop Chemours een avond vol informatie en opinievorming rond de Franse documentaire Les Polluants Eternels. Na afloop van de documentaire is er een paneldiscussie over PFAS.

In de film volgen we onderzoeksjournalist Martin Boudot en zijn team van Vert de Rage in hun missie om de vervuiling van water, grond en lucht aan te tonen in de omgeving van Lyon (Zuid-Frankrijk). Aan de oever van de Rhône staat het fabriekscomplex Arkema. De afvalstoffen die dit bedrijf afvoert, blijken een schadelijke invloed te hebben op de leefomgeving. Omwonenden strijden ertegen, maar wat kunnen ze eraan doen? De parallellen met de situatie rond de Chemoursfabriek in Dordrecht worden snel duidelijk. Daarom is er aansluitend op deze film een paneldiscussie over PFAS, geleid door de Dordtse journalist Ben Corino (Studio De Witt).

Paneldiscussie over PFAS
De kernvragen tijdens de paneldiscussie zijn:
• Hoe kunnen we samenwerken voor een Europa-breed verbod op PFAS?
• Hoe zorgen we ervoor dat de zorgen en gezondheidsschade van omwonenden serieus genomen worden?
• Hoe bewegen we bedrijven die vervuiling en gezondheidsschade veroorzaken, om hun verantwoordelijkheid te nemen: stoppen met uitstoten, helpen opruimen en schadevergoedingen betalen aan gedupeerden?

Panelleden: Mira Sys, onderzoeksjournalist FTM (Follow the Money), Thomas Goorden, PFAS-expert en omwonende van de 3M-fabriek in Zwijndrecht (België), en Djoeki van Woerden-Kerssen, ChristenUnie Statenlid Provincie Zuid-Holland en initiatiefnemer van de Provinciale Hoorzitting over Chemours en de PFAS-vervuiling.

Kaarten kosten €5,- per stuk op www.dewittdordrecht.nl. Taal film: Frans en Engels. Ondertiteling: Engels. Met de aankoop van een of meer loten steun je de juridische strijd tegen Chemours. Voor meer informatie: www.stoppfas.nu of stoppfasdrechtsteden@gmail.com.

Datum: 22 maart 2024, 18.45 – 21.30 uur
Locatie: Filmtheater De Witt, Nieuwstraat 60-62, 3311 XR Dordrecht

Programma
18.45 uur: Inloop & verkoop lootjes
19.15 uur: Inleiding & start film
20.15 uur: Paneldiscussie
21.00 uur: Napraten en loterij-trekking