Aflosperiode minnelijke schuldregeling wordt verkort naar 18 maanden

DORDRECHT  – De Sociale Dienst Drechtsteden gaat de aflosperiode van een minnelijke schuldregeling vanaf 1 juli halveren naar 18 maanden. Door de verkorting van de aflosperiode zijn inwoners straks sneller uit de problematische schulden. Ook is hierdoor de drempel voor het  aanvragen van een schuldhulpregeling verlaagd.

Bij een minnelijke regeling werken de schuldeisers vrijwillig mee aan de totstandkoming van die regeling zonder tussenkomst van een rechter. Naast de verkorting van de wettelijke  schuldregeling, waarbij de vaststelling wel via de rechter verloopt, wordt ook de aflosperiode van de minnelijke regeling nu dus 18 maanden. Dat schrijft Minister Schouten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een kamerbrief.

Nieuwe regeling vanaf 1 juli
Om te voorkomen dat er veel verschillende werkwijzen ontstaan, hebben gemeenten, ministerie en brancheorganisaties geadviseerd om vanaf 1 juli 2023 al te beginnen met de nieuwe regeling. De Sociale Dienst Drechtsteden volgt dit advies op en gaat vanaf die datum de nieuwe minnelijke schuldregelingen met een aflostermijn van 18 maanden uitvoeren. Deze 18 maanden heeft alleen betrekking op de aflostermijn bij een geslaagde schuldregeling. Het voortraject, wat ook wel de zogenaamde stabilisatiefase wordt genoemd, gaat aan die 18 maanden vooraf.  

Lopende schuldregeling
Het is nog niet duidelijk wat deze verandering betekent voor inwoners met een lopende schuldregeling. De Sociale Dienst Drechtsteden hoopt de inwoners met een lopende schuldregeling zo snel mogelijk daarover te kunnen informeren.

Bron: SDD