Wereldhavendagen met ‘Lichtjes voor Sophia’ en optreden Emma Heesters

Anne Reitsma Fotografie. Wereldhavendagen 2022.

ROTTERDAM – Ook dit jaar vinden er tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam op 1,2 en 3 september verschillende spectaculaire shows plaats op het water. Overdag kan men maritieme professionals in  actie zien en aan de avondshow op zaterdag is het speciale element ‘Lichtjes voor Sophia’ toegevoegd. De deelnemers aan de schepenparade zijn extra verlicht ter ere van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis en ook patiënten van dit ziekenhuis varen mee. Zangeres Emma Heesters zal tijdens de parade een optreden geven.

“Het programma bestaat uit verschillende shows van havenprofessionals”, vertelt Sabine Bruijnincx, directeur van de Stichting Wereldhavendagen. “Het gaat natuurlijk veel meer leven als je in het echt kan zien wat al die verschillende soorten schepen en teams kunnen. Dat is ook het doel van de shows overdag. De avondshow op zaterdag is altijd een spektakel. We zijn trots dat we dit jaar tijdens de schepenparade samenwerken met de stichting Vrienden van het Sophia. Speciaal voor de patiënten en de zorgverleners van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis schijnen op alle schepen extra lichten. Er vaart ook een schip met patiënten mee.”

Optreden Emma Heesters
De Nederlandse Emma Heesters zal tijdens de avondshow optreden vanaf het water midden op de Maas. Zij werd bekend met het uploaden van covers op YouTube en heeft ondertussen meer dan 5,5 miljoen volgers op haar kanaal. Haar hits zoals ‘Waar Ga Je Heen’ en ‘Loop Niet Weg’ zullen tijdens de schepenparade over het water schallen. De avond wordt afgesloten met een vuurwerkshow die wordt afgeschoten vanaf een ponton nabij de Erasmusbrug.

Dagvullend programma
Het showprogramma wordt op vrijdag 1 september om 10 uur geopend met een landing van parachutisten van  Het Korps Mariniers. Ook zullen alle deelnemende schepen een nautisch saluut geven door gelijktijdig de scheepshoorn aan te zetten. Op zaterdag en op zondag beginnen de shows ook ’s ochtends en gaan non-stop door tot 18.00 uur.

Antipiraterij
De Koninklijke Marine verzorgt elke dag een antipiraterij en een onderzeeboot bestrijdingsdemonstratie. Daarnaast wordt er ook geracet op het water. Op zaterdag nemen de sloepen van de Maasrace  het tegen elkaar op en is de finish van de Dutch Marine Rowing challenge onder de Erasmusbrug. De zeilboten van het Rotterdam Offshore Sailing Team gaan op vrijdag en zondag de strijd met elkaar aan. En de ‘Racebirds’ van E1, het eerste kampioenschap voor volledig elektrisch aangedreven raceboten ter wereld, zijn elke dag te zien.

P&O ferries
Dat navigatie op de rivier een secuur taakje is, wordt duidelijk als P&O ferries ‘straatje gaat keren’. Het water lijkt breed, maar zo’n groot schip draaien vraagt om veel nautisch inzicht. Wat te doen als het toch mis gaat, wordt duidelijk tijdens de calamiteitenoefening op het op het water. Het dagvullende showprogramma maakt inzichtelijk wie welke rol op het water heeft.

Info
Wereldhavendagen in Rotterdam op 1,2 en 3 september.
De shows tijdens de Wereldhavendagen zijn te bekijken vanaf de kade en vanaf de dekken van de deelnemende open schepen. Het hele showprogramma is te vinden op www.wereldhavendagen.nl. Net als het kadeprogramma zijn de shows van de Wereldhavendagen gratis. Voor de extra excursies, vaartochten en tours moeten wel tickets gereserveerd worden. Dat is mogelijk op www.wereldhavendagen.nl. Daar vindt men ook het volledige programma.

Bron: Havana Orange