Tentoonstelling ‘Pictura in the picture’

DORDRECHT In 1774 werd het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht opgericht door Abraham van Strij en drie vrienden. Een voormalig bewoner van ons museum rond die tijd was burgemeester Anthonij van den Santheuvel. Een familielid van hem, Pieter van den Santheuvel van Driel, is als beschermheer van essentieel belang geweest is voor Pictura, dat dit jaar haar 250-jarig jubileum viert.

De tekenkunst wordt wel de moeder van alle kunsten genoemd. Daarom viert Het Dordts Patriciërshuis dit jubileum met het exposeren van tekeningen van niet alleen Abraham en Jacob van Strij, maar worden er ook werken getoond van wat minder bekende ‘Picturianen’, die omstreeks 1800 in Dordrecht werkzaam waren. Enkele daarvan, zoals J.C. Schotel, Michiel Versteegh, Leendert de Koningh en Martinus Schouman, verwierven evenals de gebroeders van Strij (inter)nationale bekendheid. In de stijlkamers van het museum zijn ook schilderijen in vele genres te zien.

Catalogus
Bij deze tentoonstelling ‘Pictura in the picture’ is ook een rijk geïllustreerde catalogus verschenen van de hand van Charles Dumas, die voor zijn pensionering werkzaam was bij de Rijksdienst voor kunsthistorische documentatie (RKD). De catalogus is ook te koop in het Dordrechts museum waar ter gelegenheid van het jubileum van Pictura tot 1 september de tentoonstelling “Van schets tot schilderij” te zien is.

Wandeling van het Dordts Patriciërshuis naar het Dordrechts museum
Er is ook een wandeling tussen beide musea ontwikkeld, die langs diverse voormalige woonhuizen van Picturaleden voert. Een unieke gelegenheid om de prachtige historische binnenstad van Dordrecht te ontdekken!

Dordts Patriciërshuis
Het Dordts Patriciërshuis, met haar prachtige stijlkamers en achttiende eeuwse inrichting, is de perfecte historische setting voor deze expositie. Naast de collectie gebruiksvoorwerpen en schilderijen is het hoogtepunt de ronde Maaskamer met een schitterend uitzicht over het drukst bevaren drierivierenpunt van Europa.

Info
‘Pictura in the picture’. Van 13 maart tot 1 november 2024. Het Dordts Patriciërshuis, Wolwevershaven 9, Dordrecht.
‘Van Schets tot schilderij’. De gebroeders Van Strij. Tot 1 september 2024, Dordrechts Museum.

Bron Het Dordts Patriciërshuis