‘Taboe! Wat zeg je me nou?’

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Op vrijdag 19 januari, de Dag van de Taal, Kunsten en Cultuur, verzorgt de Cicero Company een verrassende voorstelling in theater Cascade over taboes in onze samenleving. Een verrassende voorstelling waarin we doordenken en versteld kunnen komen te staan over alles wat, van vroeger tot nu, met elkaar te maken heeft.

Kan jij je vinden in de uitspraak: ‘Taboes? Daar doen we niet meer aan!’ of in: ‘Ben je mal, we hebben het altijd zo gedaan!’? Als het gaat om taboes lijkt het alsof we de keus hebben tussen aanpassen, vervangen of gewoon verzwijgen. Of cancelen we toch liever? Maar wat is dan precies goed en wat is dan slecht? Welke norm geldt en welke waarde? Onze manier van doen rondom taboes lijkt op een leuk spelletje; draai om een woord heen zonder het uit te spreken. Mits het een spelletje blijft, want zodra het de regel wordt in het dagelijks leven blijkt het opeens een heel ander verhaal. Welke woorden mag je eigenlijk wel en welke niet gebruiken, in welke omstandigheden en bij welke mensen? Wie bepaalt dat? En geldt dat dan voor altijd? Ingewikkeld. En dan heb je ook nog die onvermijdelijke vrijheid van meningsuiting. En nog veel ingewikkelder wordt het als dat spel niet alleen op woorden slaat, maar ook op handelingen, gebruiken, rituelen, tradities. Voordat je aan een spel begint, probeer je meestal eerst de regels goed te begrijpen. Tijdens deze voorstelling doet Math Osseforth van De Cicero Compagnie hiertoe een voorzet.

Info
“Taboe! Wat zeg je me nou?” van de Cicero Company. Vrijdag 19 januari, 19.45 uur. Kaarten kosten 15 euro. Kijk voor meer info en reserveren op de website stichting-cascade.nl

Bron: Cascade