Keti Koti wordt afgesloten met herdenking en dialoogtafel

Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’ in het Sranantongo, een contacttaal tussen de tot slaaf gemaakten in Suriname

DORDRECHT  –  Met Keti Koti herdenkt men dit jaar voor het eerst in Dordrecht het slavernijverleden. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd beëindigd. Dordtse musea sluiten de Keti Koti maand af met een herdenking en een dialoogtafel.

Formeel gebeurde de afschaffing van de slavernij in Nederland op 1 juli 1863 maar nog tot 1873 voerden tot slaaf gemaakten werk uit op de plantages. Tijdens Keti Koti wordt op vrijdag 30 juni stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij met een herdenking in de museumtuin van het Dordrechts Museum en een Keti Koti dialoogtafel bij museum Hof van Nederland.

Herdenking
De herdenking op vrijdag 30 juni in de museumtuin wordt omlijst door een traditioneel plengoffer, uitgevoerd door Peggy Bouva. Muziek wordt o.a. verzorgd door Chayne Saro en er is spoken word, voorgedragen door stadsdichter Swendeline Ersilia.  Aan het woord komen Sidney Breidel van koloniaal verleden Dordrecht, Femke Hameetman directeur Dordrechts Museum, burgemeester Wouter Kolff, Erik Schipper predikant Grote Kerk en vertegenwoordiger Platform Dordtse Kerken. Samen wordt stilgestaan bij het slavernijverleden van Nederland en de rol van Dordrecht in die periode.

Dialoogtafel
Na de herdenking is er op het Hofplein een Keti Koti dialoogtafel, waar tijdens een rituele maaltijd wordt stilgestaan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden aan de hand van persoonlijke verhalen. Tijdens de Keti Koti dialoogtafel word men uitgenodigd om met elkaar in gesprek te  gaan en samen tot nieuwe inzichten te komen. Museum Hof van Nederland is die dag gratis toegankelijk.  

Keti Koti
Voor museum Hof van Nederland en de organisatie is het koloniaal verleden een belangrijk thema en zien ze in de Keti Koti dialoogtafel een aanleiding om het empathisch vermogen aan te spreken en een gesprek aan te gaan om samen te kunnen werken aan wederzijds begrip en verdraagzaamheid.  Tot begin juli is er nog meer te doen rondom Keti Koti. Kijk voor het volledige programma op www.ketikotidordrecht.nl 

Info
Keti Koti herdenking vrijdag 30 juni van 16:30 tot 18:30 in de museumtuin van het Dordrechts Museum
Toegang is gratis en zonder inschrijving.
Keti Koti dialoogtafel vrijdag 30 juni op het Hofplein bij museum Hof van Nederland.
Deelname is gratis, aanmelden hiervoor via de website www.hofvannederland.nl
Museum Hof van Nederland is die dag van 17:00u tot 19:00u gratis toegankelijk.

Keti Koti is het thema van Via Cultura op donderdag 29 juni bij ATOS radio tussen 20.00 en 22.00

Bron: Hof van Nederland/ Dordrechts Museum