Dutch Baroque viert 10-jarig jubileum

ZWIJNDRECHT – In december 2024 is het tien jaar geleden dat componist, organist en dirigent Gerard de Wit het koor en orkest Dutch Baroque Vocal Consort & Dutch Baroque Orchestra oprichtte. Met dit ensemble wilde De Wit met professionele musici een eigen geluid laten horen en door middel van educatie kennis overdragen. Vanuit de liefde voor oorsprong en oorspronkelijkheid speelt zijn ensemble op historische instrumenten en richt het zich met name op repertoire uit de 17e en 18e eeuw. Tijdens eerste concerten dit jubileumjaar voert Dutch Baroque de door De Wit gemaakte reconstructie naar een enkelkorige versie van Bachs Matthäus Passion uit. De concerten vinden plaats op 15 maart in Ede en op 16 maart in Zwijndrecht.

Gerard de Wit is met zijn flexibele en dynamische ensembles altijd op zoek naar het hoogst haalbare, zowel in muzikale uitvoering als in wetenschappelijke context. Dutch Baroque heeft dan ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt en wordt inmiddels erkend vanwege het onderscheidende niveau in vergelijking met soortgelijke gezelschappen. Dutch Baroque biedt jaarlijks werkgelegenheid en een podium aan jonge talentvolle solisten en professionele musici. Veel grote werken hebben in de afgelopen jaren inmiddels geklonken, zoals: Bachs Hohe Messe, de Johannes en Matthäus Passion, Buxtehudes Membra Jesu Nostri, Händels Dixit Dominus en Messiah, maar ook werken van minder bekende Nederlandse componisten als Hellendaal, Van Wassenaar en De Fesch. De Wit is een ‘spelende dirigent’, iets dat maar weinig dirigenten doen. “Aria’s speel ik graag zelf vanachter het klavecimbel of het orgel. Wanneer ik de koordelen dirigeer, speelt een collega een klavierinstrument. Veel dirigenten kunnen dit überhaupt niet”, aldus De Wit.

Componist, organist en dirigent Gerard de Wit

Bekend gemaakt, bemind geraakt
In november start Dutch Baroque een meerjarenproject onder de titel ‘Bekend gemaakt, bemind geraakt’, waarmee het bekende en minder bekende muziek onder de aandacht wil brengen. Dan zal o.a. muziek van G.F. Händel centraal staan. Behalve dat het ensemble in de nabije toekomst optreedt in het Concertgebouw te Amsterdam en het de geografische reikwijdte wil uitbreiden door zich ook internationaal te oriënteren, heeft De Wit nog veel andere plannen in het vooruitzicht.

Eerstvolgende concerten 
Tijdens eerste concerten dit jubileumjaar voert Dutch Baroque de door De Wit gemaakte reconstructie naar een enkelkorige versie van Bachs Matthäus Passion uit.
15 maart 2024, 19:30 uur Ede
16 maart 2024, 19:30 uur Zwijndrecht
Kijk voor meer informatie op dutchbaroque.nl