Dutch Baroque brengt kamermuziek ‘Gamba sonates’

Gerard de Wit

ZWIJNDRECHT – In het prachtig gelegen Kijfhoekkerkje in Zwijndrecht presenteert Dutch Baroque op 22 juni een kamermuziekprogramma met sonates van Händel, Pfeiffer en Bach. Deze avond laten Anne-Linde Visser (viola da gamba) en artistiek leider Gerard de Wit (klavecimbel) beide instrumenten schitteren in het sfeervolle kerkje. Het concert begint om 20:00 uur.

In de 17e en 18e eeuw diende het klavecimbel vaak als begeleidend en improviserend instrument binnen de basso continuo-groep. Sommigen vonden het klavecimbel te dominant en gaven de voorkeur aan de subtielere klanken van de darmsnarige luit. Vóór 1730 was de solistische rol van het klavecimbel zeldzaam in het officiële repertoire, maar daarna bloeide deze combinatie juist op in verschillende landen. De viola da gamba is tegenwoordig vooral bekend van de ontroerende aria “Komm, süsses Kreuz” uit de Matthäus Passion. In dit programma staat de gelijkwaardigheid van beide instrumenten centraal. Zowel het klavecimbel als de viola da gamba laten hun eigen unieke muzikale stem horen, terwijl ze tegelijkertijd naadloos samensmelten.

Anne-Linde Visser
Anne-Linde Visser (1992) bespeelt barokcello, piccolo cello en de viola da gamba. Ze behaalde haar masterdiploma barokcello aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar ze studeerde bij Lucia Swarts. Tijdens haar masteropleiding voltooide Anne-Linde een Erasmus-uitwisseling aan de Royal Academy of Music in Londen bij Jonathan Manson en rondde haar studie met onderscheiding af.

Gerard de Wit
Gerard de Wit is als artistiek leider van Dutch Baroque één van de jongere oude muziek-pioniers van dit moment. Als organist, klavecinist en dirigent wil hij ambassadeur zijn voor de oude muziek. Daarbij heeft het werk van Johann Sebastian Bach een centrale plek. Voor Gerard de Wit, die het pionierswerk van zijn voormalig leraar Ton Koopman een duidelijk vervolg geeft, staat de vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek voorop. Met Dutch Baroque gaf hij succesvolle uitvoeringen van de Hohe Messe, de Matthäus Passion en vele andere grote werken.

Informatie en kaartverkoop
Zaterdag 22 juni, aanvang 20:00 uur (concert duurt ongeveer 80 minuten).
Kijfhoekkerk 30, 3335 LE Zwijndrecht.
Kaartverkoop loopt via de website: www.dutchbaroque.nl. Tickets kosten € 15,- (volw.), € 5,- (13 t/m 25 jaar), kinderen t/m 12 jaar gratis.
Parkeren kan gratis nabij de kerk.