Nieuwe expositie in Kunzt Zwijndrecht: Het verdwijnen

ZWIJNDRECHT – In de expositieruimte KunZt in Zwijndrecht is vanaf zondag 5 februari tot en met zondag 12 maart  een nieuwe tentoonstelling: Het Verdwijnen. De tentoonstelling toont het werk van Anneke Velthuizen en Tom van der Ouderaa. De feestelijke opening van de tentoonstelling vindt plaats in KunZt op vrijdag 3 februari tussen 16:30 – 18:30 uur door wethouder Jacqueline van Dongen.

De tentoonstelling ‘Het Verdwijnen’ toont in de werken de weerspiegeling van dementie. Een tentoonstelling die de kwetsbaarheid en de strijd om te overleven weergeeft. De werken zijn persoonlijk en tegelijkertijd schetst het een herkenbaar beeld. De man van tekenares Anneke Velthuizen kreeg de diagnose Alzheimer. Om grip te krijgen op dit proces maakte zij hierover in 2019 een reeks aan kunstwerken. Wat gebeurde er met haar man? Wat speelde zich af in zijn hoofd?

De wetenschappelijke uitleg van Alzheimer is overal te vinden, maar wat deze ziekte gevoelsmatig met haar man deed, daar kon zij haar vinger niet op leggen. Dus begon zij met het tekenen van ‘cellen’ en maakte zij verbindingen tussen deze cellen. Zij gebruikte voor haar werken ecoline, alcohol inkt en fineliner. De tekeningen hebben hierdoor een beperkte levensduur, ze vervagen, net zoals de cellen in het brein bij Alzheimer. De expositie toont daarom drukken van de originele werken.

De reis van een oude en kwetsbare, maar krachtige en lieve moeder tot een oude, kwetsbare, verwarde, boze, maar krachtige en lieve moeder. Kunstenaar Tom Ouderaa heeft zijn dementerende moeder vastgelegd in een periode van 8 jaar. Zijn serie van 40 grote portretfoto’s laat alle fasen van dementie zien. Het trage wissen, verdwijnen van persoonlijkheid, de oplevingen en de losse flarden die overblijven.