Dutch Baroque brengt kerstsfeer met het ‘Weihnachtsoratorium’

ZWIJNDRECHT – Dutch Baroque voert op 10 december het feestelijke Weihnachtsoratorium uit in de Oude Kerk in Zwijndrecht. Meteen bij de eerste klanken van ‘Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten’ is het feest. Geniet van het geluid van de historische instrumenten en de stemmen van het Dutch Baroque Orchestra & Choir onder de dynamische leiding van dirigent Gerard de Wit.

Bach componeerde het Weihnachtsoratorium BWV 248 voor de kerstperiode van 1734 tot en met Driekoningen 1735. Het werk bestaat uit zes afzonderlijke cantates die inhoudelijk met elkaar verbonden zijn. Om te voorkomen dat het muzikale materiaal (dat in principe slechts éénmaal werd uitgevoerd) verder ongebruikt zou blijven, gaf Bach sommige onderdelen van deze composities een nieuw leven door ze om te vormen tot kerkelijke cantates.

Het ‘hergebruiken’ van eigen werk was in Bachs tijd zeer gebruikelijk en heeft in sterke mate bijgedragen aan het ontstaan van grote delen van het Weihnachtsoratorium. Zo gebruikte Bach van de wereldlijke (verjaardag)cantates ‘Herkules auf dem Scheidewege’ BWV 213 en ‘Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten’ BWV 214 vrijwel alle koren en aria’s voor het Weihnachtsoratorium.

Dutch Baroque brengt u alvast in de kerstsfeer door in één concert alle cantates van het oratorium uit te voeren, met daarin natuurlijk het beroemde kerstlied ‘Ich steh an deiner Krippen hier’.Dutch Baroque legt zich onder leiding van Gerard de Wit toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Een vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek door professionele topmusici staat hierbij voorop. De muziek wordt in authentieke staat bekeken en geïnterpreteerd. Welke muziek er ook op de lessenaar staat, de aanpak van Gerard de Wit en zijn aanstekelijke, dynamische presentatie zijn kenmerkend.

Kaartverkoop

10 dec 2022, 19:30 uur Oude Kerk, Zwijndrecht

Inleiding door Arie de Bruijn start om 19:00 uur.

De kaartverkoop loopt via de website. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar het concert. Scholieren en studenten t/m 25 jaar betalen € 15,- en volwassenen tussen de € 39,- en € 69,-.

Let op: Aan de deur betaalt men per ticket € 5,- extra. De inleidingen zijn gratis.

foto: Minne Modderman