Atos RTV

7 mei 2018
0 reactie(s)

DORDRECHT – Om de belangstelling voor de hedendaagse beeldhouwkunst te stimuleren, vond in 1981 in het Dordrechts Museum de tentoonstelling Beelden in het museum plaats. Twaalf leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, sector Dordrecht, namen hieraan deel. De sector Dordrecht werd opgericht in 1978 en is nog steeds actief. Ter ere van het 40-jarig jubileum vindt vanaf 20 mei de tentoonstelling Omzien plaats.
De tentoonstelling Omzien is samengesteld door de kunstenaars Jan Asjes van Dijk en Henk van Bennekum in samenwerking met het Dordrechts Museum.

Er worden zowel recente als oudere beeldhouwwerken getoond, met een diversiteit aan vormen en materialen. Van het figuratieve werk in brons en gips van Maria Glandorf tot aan de abstracte werken van Henk van Bennekum, die speelt met zichtlijnen en perceptie. De sculpturen van Ewerdt Hilgemann ogen juist weer industrieel. Zijn geïmplodeerde stalen kubussen zijn ogenschijnlijk bij toeval zo ontstaan. Ook wordt het organische werk van Jan Asjes van Dijk getoond. Hij vindt zijn inspiratie veelal in de natuur en de eeuwige cyclus van het leven. Wie goed kijkt herkent vormen van zaadbollen, bladeren en andere plantachtige structuren. Daarnaast zijn er beelden te zien van: Lucien den Arend, Joop Beljon, Cor van Gulik, Jane Leeuwenburg, Ian Pieters, Roel Teeuwen, Marry Teeuwen de Jong en Jan Timmer.

De beelden worden getoond in het Dordrechts Museum, museum Huis Van Gijn, en het Arend Maartenshof. Wie meer beelden wil zien kan de Waterbus nemen naar Papendrecht of Zwijndrecht, waar langs de rivier het Beeldenpark Drechtoevers te zien is. Met beelden van leden van de sector Dordrecht en vele andere (internationale) kunstenaars.

De tentoonstelling Omzien is te zien van 20 mei t/m 11 november 2018.

foto :Jan Timmer (Maartensdijk, 1935), Tara, 2015, gips, bruikleen van de kunstenaar, foto door Bram Vreugdenhil

Regionieuws deze week

Regionieuws vorige week

Ouder dan vorige week