Atos RTV

18 april 2018
0 reactie(s)

ZWIJNDRECHT - Op maandag 30 april 10:00 komt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig opnieuw naar Zwijndrecht om vier Stolpersteine te plaatsen. Deze openbare gebeurtenis vindt plaats op de Da Costastraat hoek Tollensstraat. Het gaat hier om de herinnering aan het in 1942 weggevoerde joodse gezin Meijer: vader Herman Salomo Meijer, moeder Betsij Meijer-Zilverberg en hun twee dochters Rosaline Betty en Johanna. Alle vier zijn ze in het concentratiekamp Auschwitz vermoord. Enkele leerlingen van het basisonderwijs, die aan het nieuwe onderwijs project over de Tweede Wereldoorlog en de Stolpersteine zijn begonnen, zullen ook bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Op initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig worden er sinds 1994 overal in Europa herinneringsstenen (zogeheten Stolpersteine, lees: 'struikelstenen') geplaatst in het plaveisel op alle adressen waar vandaan er tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoners zijn gedeporteerd. Het gaat veelal om joodse medeburgers die zijn weggevoerd naar de concentratiekampen, en die niet zijn teruggekeerd. Er zijn inmiddels in twintig verschillende landen al bijna zestigduizend van deze Stolpersteine door Gunter Demnig aangebracht.
Sinds 2007 verschijnen er ook in Nederland dergelijke Stolpersteine, tot nu toe in honderd verschillende gemeenten. Op de herinneringssteentjes zijn, in een messing plaatje van 10 bij 10 cm, de naam, de geboortedatum, de plaats en de datum van overlijden gestanst. Eén struikelsteen voor iedere vermoorde medeburger.

bron: Stichting Stolpersteine Zwijndrecht

Regionieuws deze week

Regionieuws vorige week

Ouder dan vorige week