Atos RTV

19 oktober 2017
0 reactie(s)

bold('Presentatie bijwonen over sterrenkunde en kijken door sterrenkijkers?')
Een nachtwandeling op zoek naar vleermuizen met hulp van batdetectors?
Dat kan op 28 oktober 2017 tijdens “de Nacht van de Nacht” in ’t Weetpunt,
Develpad 169, 3335 AR in Zwijndrecht.
Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Aanvang 19.30 uur.

bold('Programma')
19.15 UUR WEETPUNT OPEN
19.30 aanvang programma
19.45 - 20.50 lezing, presentatie door dhr. Arno Hol
20.50 - 21.15 presentatie sterrenkijkers
21.30 Vleermuizen wandeling op de Hooge Nesse met Ron Stevense
22.45 afsluiting

bold('Presentatie bijwonen over sterrenkunde en kijken door sterrenkijkers?')
19:45 - 21:30

De meeste mensen kennen het wel: Je bent op vakantie in een ver land en op een donkere plek en tijdens een heldere nacht zie je zoveel sterren aan de hemel, dat je compleet overdonderd wordt door al die pracht.

In Nederland zie je zo’n heldere donkere hemel eigenlijk nog maar sporadisch en dan in dun bevolkte gebieden. De lichtvervuiling van een nabij gelegen dorp, een stad, een snelweg, een industrieterrein en niet te vergeten de kassen in het Westland lijken de nieuwe norm en maken dat onmogelijk. Tijdens de Nacht van de Nacht, maar eigenlijk het hele jaar door, zouden we moeten beseffen dat een donkere nacht eigenlijk de norm is.

Tijdens zijn presentatie over sterrenkunde (of astronomie) neemt Arno Hol jullie mee naar een denkbeeldige donkere sterrenhemel en wat daar hier vanavond te zien is  aan sterren, planeten, de Maan en misschien zelfs wel een sterrenstelsel. Een aantal van de getoonde foto’s zijn door hem zelf gemaakt.

Hij was op 21 augustus 2017 in Idaho (USA) getuige van de prachtige totale zonsverduistering en zal daarvan zijn foto’s laten zien. Ook  gaat hij in op de meest recente gebeurtenissen en ontdekkingen op astronomisch gebied.

Bij helder weer kunnen bezoekers daarna buiten kijken door diverse daar opgestelde sterrenkijkers en zal uitleg worden gegeven over wat er te zien is. Bij helder weer hè!
(Arno Hol (68) is een groot gedeelte van zijn leven amateur astronoom en lid van de vereniging Christiaan Huygens in Papendrecht).

bold('Nachtwandeling met Ron Stevense.')
21:30 - 22:30

Natuurwandeling in het donker, op zoek naar vleermuizen en uilen op de Hooge Nesse.

Nota Bene: Belangstellenden die alleen mee willen met de Vleermuizenwandeling wordt vriendelijk verzocht even buiten te wachten totdat de presentatie over Sterrenkunde is afgelopen. U begrijpt dat het bijzonder storend is als er dan in en uitgelopen wordt. 

Vleermuizen tocht naar nieuw vleermuizen verblijf op de Hooge Nesse.

Op de rand van de Hooge Nesse komt een vleermuizenverblijf en oeverzwaluwenwand. De Stichting Hooge Nesse / Veerplaat en het Natuur- & Recreatieschap IJsselmonde werken hier samen aan. De Hooge Nesse is een open en nog jong terrein; hierdoor zijn er maar weinig of geen dikke bomen met holtes waar vleermuizen kunnen nestelen of overwinteren. Een winteronderkomen is door de weinige of nog te jonge bomen nog niet aanwezig.
Er komt nu ook het in aanbouw zijnde vleermuizenverblijf bij dat door een vaste, geschikte temperatuur als winteronderkomen kan dienen. Vleermuizen houden een winterslaap en hebben een liefst constante temperatuur nodig. De voorkant wordt gebruikt als oeverzwaluwenwand – een unieke combinatie.

Regionieuws vorige week

Ouder dan vorige week