Atos RTV

20 juli 2017
0 reactie(s)

ZWIJNDRECHT - ProRail en aannemer Strukton gaan vanaf dinsdag 25 juli tot en met vrijdag 11 augustus de sporen op de Moerdijkbrug vervangen. Dit om er voor te zorgen dat passagiers- en goederentreinen de brug de komende jaren veilig en betrouwbaar kunnen berijden. De sporen op de brug werden in 2003 vervangen. Daarbij is volgens ProRail een methode gebruikt om te zorgen dat het spoor beter bestand is tegen de vele treinen die er dagelijks overheen rijden. Dit was nodig omdat over de uit 1955 stammende brug steeds meer en steeds zwaardere treinen zijn gaan rijden. De nieuwe methode werkte goed, maar helaas is gebleken dat het onderhoudswerk aan de sporen in 2013 niet juist is uitgevoerd, waardoor in 2016 diverse spoedreparaties hebben plaatsgevonden met veel hinder voor reizigers en verladers.

Voor de komende spoorvernieuwing gebruikt men nu dezelfde methode als in 2003. Dit keer echter met langere spoorstaven (lengte 157 meter) om zo min mogelijk spoorstaven met elkaar te hoeven verbinden. Deze verbindingen zijn de zwakke punten die de kans op storingen vergroten. Naast het werk aan de sporen maakt Strukton de brug ook stijver, waardoor de sporen minder gaan doorhangen. De brug zelf bestaat uit vijf dekken. Die ondersteunen de sporen onvoldoende waardoor de uiteinden doorbuigen en uiteindelijk scheuren. Om dat te voorkomen bevestigt de aannemer onder de brug extra stukken staal.
De periode waarin er aan de sporen op de Moerdijkbrug gewerkt gaat worden, is bepaald in nauw overleg met verschillende partijen. Gekozen is voor een buitendienststelling in de zomerperiode omdat er dan minder reizigers en verladers hier hinder van ondervinden.

Als gevolg van de werkzaamheden rijden er tussen 25 juli en 11 augustus geen goederen- en passagierstreinen over de Moerdijkbrug. Tussen het NS-station Zwijndrecht en Lage-Zwaluwe rijden er gedurende deze periode snelbussen. Tussen Dordrecht Centraal en Dordrecht Zuid rijdt er een stopbus. Geadviseerd wordt om voor vertrek eerst de NS-reisplanner te checken. Goederentreinen rijden om via de Betuweroute of vanaf het Zwijndrechtse rangeerterrein Kijfhoek via Rotterdam en Utrecht.

Regionieuws vorige week

Ouder dan vorige week