Atos RTV

13 maart 2014
0 reactie(s)

Tijdens het Drechtstedendebat van 6 februari werd hij ‘’de nieuwe Jan-Peter Balkenende’’ genoemd. Onder meer politiek activist Sywert van Lienden en Groenlinks-kamerlid Jesse Klaver hebben hem deze bijzondere bijnaam gegeven. Zelf noemt hij zich meer een dossiervreter, iemand die het onrecht wil bestrijden en samen met partijgenoten de arbeidsmarkt wil hervormen. We hebben het over onze eigen columnist Marco de Fonkert. Wij kennen hem als ambitieus, realistisch en een talentvol politicus met een goed hart.

Wat wij nog niet wisten is dat Marco ook spijkerhard kan zijn. In debatten hard zijn op de inhoud en het onrecht blijven bestrijden tot in de late avonduren. Rechtstreeks op parlementariërs afstappen om complimenten te geven of verantwoording vragen op het kabinetsbeleid.

De jonge Strijenaar posteert veelal lachend op foto’s, zegt iedereen vriendelijk gedag en is een echte allemansvriend. Niet voor niets heeft hij een campagneteam klaargestoomd om hem te ondersteunen in de campagne voor de verkiezingen. ‘’Dit is een club mensen die het vertrouwen in mij hebben uitgesproken en wie anders veel voor mij betekenen’’, vertelt hij.

Tot dit team behoort bijvoorbeeld een journalist, een expert op gebied van social media, een volwaardig politicus uit de Tweede Kamer en een inwoner uit zijn eigen gemeente. ‘’Ze zijn kritisch, houden mij scherp en geven tegengas als dat nodig is’’, aldus de CDA’er.

Marco schrijft geregeld een column voor onze website. Hij is scherpzinnig in zijn commentaar, steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en pleit openlijk voor een nieuwe moraal. Maar altijd met respect voor de ander. Dit valt ook Coert Aschman – een docent Nederlands – op. Marco is sociaal vaardig en heeft de juiste drive te pakken.

De Strijenaar heeft met opzet gekozen voor een voorkeurscampagne om plaats te nemen in de gemeenteraad van Strijen. ‘’Alle generaties moeten vertegenwoordigd zijn in de politiek’’, vertelt hij. Sander de Rouwe noemt het anders. Hij zegt: ‘’Een gemeenteraad zonder jongeren is een gemeenteraad zonder toekomst’’. Het CDA is tenslotte ook een volkspartij.

Maatschappelijke stage moet blijven.

Wat wil Marco concreet bereiken in Strijen? Hij wil de maatschappelijke stage behouden die door de VVD en PvdA is afgeschaft Ook wil de Strijenaar projecten organiseren voor basisscholen om de kinderen hun reken- en taalvaardigheid te laten verbeteren.

Genoeg ideeën, maar ook nog een actieplan voor de jeugdwerkloosheid. Minister Lodewijk Asscher was ook zichtbaar enthousiast toen De Fonkert hem een actieplan had aangeboden tijdens een werkbezoek in Dordrecht. Samen met onder andere het Albert Schweitzer Ziekenhuis willen zij binnenkort groot uitpakken met een banenplan.

Terug naar Marco in huiselijke sferen. Veel vrienden, veel steun, maar hoe is hij thuis achter de voordeur? Sport en ontspanning zijn belangrijk om scherp te blijven functioneren. Dagelijks ritueel is de dagafsluiting met Pauw & Witteman. Gewoon omdat het kan.

De mooiste stad van Nederland vindt hij Rotterdam. Zijn ambitie is ook niet voor niks: op zijn dertigste of wethouder zijn in een grote stad of Tweede Kamerlid voor het CDA.
Of het lukt? ‘’Je bouwt een politiek bestaan op in tien jaar en je kunt het in één dag afbreken’’, zegt hij lachend. “De tijd moet uitwijzen waar de politiek mij brengt”.

Regionieuws vorige week

Ouder dan vorige week