Atos RTV

25 maart 2013
0 reactie(s)

De trein van Europese bailouts krijgt er met Cyprus binnenkort weer een wagon bij.
Aan het kleine, maar in alle opzichten (financieel, economisch, sociaal, politiek) failliete ministaatje Cyprus is duidelijk te zien dat Europa gewoon doorgaat op de heilloze weg van ‘geld als water’ naar de zee dragen, een zee die eigenlijk al zo opgedroogd is dat het water gewoon verdampt. Bij failliete bedrijven gaat het net zo. Hoe meer geld er ingaat, hoe meer geld nodig is. Totdat het laatste beetje bezit van het eiland ook schuld is geworden. Europa weet nog steeds niet waar het mee bezig is.

Of niet?
Vaststaat dat Cyprus allang gevallen zou zijn als niet de Cypriotische Nationale Bank via door de ECB gedekte noodleningen het bankenboeltje met veel kunst en vliegwerk overeind weet te houden, op dit moment voor een bedrag van 10 miljard euro. Daarmee blaast Cyprus zich van binnenuit op. Zo simpel is het.

Wij betalen
Terecht wijst de Duitse Centrale Bank op de uiteindelijke rekening die door de Europese belastingbetaler betaald zal moeten worden. Zelfs de coalitiepartners in de regering Merkel vrezen hiervoor en uiten zich momenteel openlijk tegen steun aan Cyprus. Voor minister Dijsselbloem van financiën wordt Cyprus waarschijnlijk zijn eerste atoomproef als voorzitter van de Eurogroep. Slaagt Europa dan gaat dat Nederland geld kosten, via het ESM (dat er nooit had mogen komen). Faalt Europa dan gaat dat ook geld kosten, namelijk via de ECB (dat nooit de geldkranen had mogen open zetten).

De rekening is hoog en loopt op, net als Griekenland
De verwachting is dat Cyprus een eerste bailout van 17,5 miljard euro nodig zal hebben, waarvan tenminste 10 miljard naar de banken zal moeten vloeien, om de ECB van de haak te krijgen. Aan Griekenland is goed te zien hoe slecht er in Europa gerekend wordt.
Dat komt omdat er in plakjes geteld wordt (‘tranches’) en niet vanuit een totaalplaatje.

Kansloos eiland
Dit laatste wordt als onwenselijk gezien want dan kan alleen de conclusie worden getrokken dat Cyprus nooit in staat zal zijn om aan haar verplichtingen te voldoen. Nu niet, nooit niet. Ieder weldenkend mens kan tot deze conclusie komen en die is daarom alleen bijzonder omdat Europa het staatje behandelt als Griekenland (en in het verlengde van Griekenland), in plaats van IJsland. Is daar wat voor te zeggen?

Te grote banken, het oude verhaal
Het ligt er maar aan wat belangrijk wordt gevonden. Elk normaal mens kan zien dat de Cypriotische banken veel te groot zijn voor de economische omvang van het eiland. Maar die situatie geldt bijvoorbeeld ook in Nederland en in Luxemburg, om maar een paar lidstaten te noemen.

Concurrentie vervalsing
Ook het argument dat Cyprus een belastingparadijs voor de welgestelden van Rusland is en een torenflat aan brievenbusfirma’s heeft, telt niet echt. Althans, dat wordt beweerd. Want elders in Europa kennen we dit soort constructies ook en die werden tot voor kort als belangrijk concurrentievoordeel gezien.

Kwestie van dubbele moraal
Het probleem is dat niemand weet wat een deugdelijke belastingmoraal is en er evenmin iemand is die een Europese belastingunie als een maatschappelijk aanvaardbaar alternatief ziet dat een dergelijke moraal kan bewerkstelligen en handhaven. Over mijn (de burger) en dijn (de staat) wordt écht overal in Europa anders gedacht.

Overzichtelijk probleem?
Dan is er het argument dat Cyprus slechts een overbruggingskrediet nodig heeft omdat het land een potentiële oliestaat is, met grote en exploitatierijpe reserves. Het is een argument dat ik graag accepteer. Zodra je over olie kan beschikken is de redding nabij, zelfs de rijkdom. Maar hoe zit het ook alweer met de claim van Turkije op deze bronnen?
En als het daadwerkelijk zo is, waarom volstaat Europa dan niet met een eenvoudig persbericht dat de kwestie Cyprus als een financieel hamerstuk behandeld?

‘Trojka troubles’
In Duitsland verschijnen momenteel met enige regelmaat berichten dat het de trojka niet lukt om een goede bailout in elkaar te zetten, vanwege ontbrekende steun van het IMF. Over de onderhandelingen bestaat geen openheid. Doet de trojka er goed aan om stilzwijgend te werk te gaan? Nee.

De hoorn des overvloed
De trein van Europese bailouts krijgt er met Cyprus binnenkort weer een wagon bij. Met hoge snelheid gaat het richting de afgrond ook al wordt er op het laatste moment nieuwe rails (= geld) gemaakt. Kan dat goed blijven gaan? Ja, zolang er maar geen einde aan geld komt. De centrale banken laten in ieder geval weten dat dit wat hen betreft het geval is.

Regionieuws vorige week

Ouder dan vorige week